В книгите на Стивън Кинг има много повече от страх. Обикваш героите, надяваш се те да успеят да надделеят над злото. Това е светът на Кинг, в който всички сме поканени да се сблъскаме най-често с детските си страхове, които ако не бъдат победени, ни мъчат цял живот.

През 70-те години 27-годишният Стивън живее във фургон в малък град в Мейн. Вече три негови романа са били отхвърлени от издателите, но младият Кинг започва да пише четвърти. Три страници, които изхвърля в кошчето. Три страници, извадени случайно от жена му Табита, която го насърчава да продължи.

Така се ражда „Кери”. Така се ражда Стивън Кинг.

„Бях на 13, през 1983 г. и получих книгата „Кери” за Коледа от моите родители. Прочетох я и ми хареса, но не бе любов от пръв поглед. След това в училище трябваше да направя ревю на някоя книга. Сетих се, че бях чел нещо на Стивън Кинг и намерих „Куджо”, която имаше много готина корица с кучешки челюсти и такива неща, прочетох я и вече бях запален”, спомня си Ханс-Оке Лиля.

Така шведският ученик пораства като един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света. Един от милионите негови почитатели, но софтуерният специалист е нещо повече – той създава най-посещаваният сайт за Стивън Кинг, който можете да видите тук.

„Беше през 1996 г., интернетът беше нещо ново, разбира се. Търсех за Стивън Кинг в интернет, но не намирах особено много страници за него. Така че си помислих,  защо да не създам една такава сам? И го направих. В началото беше много малък сайт, нямаше много на него, но той растеше и растеше, и изглежда се харесваше на хората, и започнах все повече да се свързвам с хората. Днес, 20 години по-късно, 22 всъщност, все още продължавам”, разказва Лиля.

Така сайтът на Лиля пораснал толкова много, че блогърът стига до личното си запознанство със Стивън Кинг и безкрайните телефонни разговори.

„Не смятам, че той е човек, който чете много са себе си. Той вижда себе си като нормален човек. Така че не го виждам да влиза в сайта и да казва „О, я да видим какво съм направил напоследък”, споделя Лиля.

Днес Ханс-Оке Лиля следи с трепет всичко свързано с Кинг и обновява „Библиотеката на Лиля”. Проектът става толкова голям, че младият швед издава своя собствена антология с разкази на ужасите, за която творби дават някои от най-големите майстори на ужасите.

Разбира се и Кинг дава свой слабо известен разказ, но това няма значение, защото всеки сюжет на Кинг умее да влиза в подсъзнанието ти и да остава там задълго.

Независимо дали искаш или не.

Повече вижте във видеото: