На фона на политически хаос дни преди датата за брекзит – 31 октомври, британската кралица Елизабет Втора откри новата сесия на британския парламент.

Речта на кралицата е едно от най-тържествените събития за британския политически живот. Тази година обаче неговата пищност отстъпи място на политическите игри. Джонсън поиска речта, за да очертае приоритетите на правителството си, в момент, когато съвсем не е сигурно дали самият той ще се задържи дълго на поста и най-важното – дали ще изпълни основното си обещание за брекзит. 

В момент на политически абсурд, разделена нация и неясно бъдеще, кралицата се превърна в говорител на Борис Джонсън, като изчете законодателните приоритети на правителството:

„Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври. Моето правителство ще работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободната търговия и приятелското сътрудничество. Правителство остава ангажирано да гарантира, че европейските граждани, които са изградили живота си и са допринесли толкова много за Обединеното кралство, имат право да останат”.

Приоритетите на правителството трябва да бъдат одобрени от депутатите. Преди този вот, обаче, само след два дни в Брюксел ще стане ясно дали изобщо ще има ново споразумение по развода. „Разговорите остават конструктивни, но има още много работа", съобщиха от „Даунинг стрийт” 10.

До събота британските депутати трябва да са одобрили сделка за брекзит или по закон премиерът да поиска отлагането му.

Въпреки че Борис Джонсън заяви, че ще спазва закона, той обеща също фрекзит да се случи на 31 октомври - със или без сделка. Две обещания, които няма как да бъдат изпълнени едновременно.