Очаква се по-късно през деня новият крал на Великобритания Чарлз III да направи първото си изявление. Също така той официално ще бъде провъзгласен за новия монарх на Острова.

Във Великобритания съществува правилото Rex nunquam moritur или „кралят никога не умира“. То е възприето през Средновековието от Франция, откъдето мигрира и изразът „Кралят умря, да живее кралят“. Идеята зад това е, че човекът, който носи короната, може да почине, но политическата фигура съществува завинаги. Правилото съществува, за да се избегнат усложнения при предаването на върховната власт.

Снимка: Getty Images

При смъртта на Елизабет II на 8 септември принц Чарлз, като неин първи наследник, автоматично става крал, но въпреки това съществува и формална процедура. По-късно в първия ден след смъртта на стария монарх в двореца Сейнт Джеймс ще се събере Съветът по унаследяване, който ще провъзгласи официално Чарлз III за нов владетел на страната.

Веднага след това стартира и друга процедура – Чарлз III трябва да направи първата си обиколка на страната, като първата дестинация вероятно ще бъде Шотландия, тъй като той в момента се намира в двореца Балморал, където почина Елизабет II.

В днешния ден ще се състои и първата среща между Чарлз III и новият британски премиер Лиз Тръс.

Официалната коронация на Чарлз III едва ли ще се състои в близката година.

Предстоят и други любопитни промени. Химнът на Великобритания трябва да бъде преработен като текст, за да се пее в него „Бог да пази краля“. Банката на Англия трябва да се подготви за изсичане на нови монети и печатането на банкноти с лика на Чарлз III. За момента от там обявиха, че тези с образа на Елизабет продължават да бъдат валидни.

Църковните камбани ще бият в цяла Англия днес - в рамките на един час след обяд. Камарата на общините ще се събере в ранния следобед за да отдаде почит на кралицата. Тялото на кралицата ще бъде транспортирано от катедралата Сейнт Джайлс в Единбург към Лондон. Елизабет II ще бъде погребана след 9 дни в Уестминстърското абатство.