Лидерът на крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация", която отбеляза на парламентарните избори в Чехия изненадващ успех, иска Чехия да напусне ЕС и призовава чехите да разхождат кучета и прасета близо до джамиите и да спрат да ядат дюнери, пише Ройтерс.

Партията беше основана през 2015 г. от родения в Токио бизнесмен Томио Окамура, който се прочу със създадената от него необичайна туристическа агенция за плюшени играчки, преди да влезе в политиката.
"Искаме да спрем ислямизацията на Чешката република и сме за нулева толерантност към миграцията", заяви Окамура пред журналисти снощи, след като се разбра, че партията му печели близо 11% на изборите.

Окамура беше избран първо в долната камара на парламента като депутат от партията "Зора на пряката демокрация", която се бореше за въвеждане на пряко избиране на повечето политически постове и получи 6,9% на изборите през 2013 г. По-късно той беше отстранен след скандал за нередности в партийните финанси.

Този път Окамура заложи на ксенофобските чувства и получи немалка подкрепа въпреки рекордно ниската безработица, растящите заплати и сравнително ниската имиграция.

"Гласувах за "Свобода и пряка демокрация", защото и аз съм против тук да идват имигранти, заяви Павел, безработен, след като гласува в секция в Прага.

Окамура заложи също на евроскепичните настроения сред много избиратели и на нападки срещу ромското малцинство. "ЕС не може да бъде реформиран. Той само ни нарежда. Ние сме против мултикултурната европейска свръхдържава. Да напуснем ЕС", заяви той на партиен дебат преди изборите.

Окамура, чиято майка е чехкиня и баща му японец, невинаги е бил крайнодесен. Политически анализатори казват, че той е започнал да ухажва избирателите с по-твърди възгледи след формирането на партията през 2015 г.

Победителят на изборите през уикенда Андрей Бабиш, също богат бизнесмен, ще се нуждае от партньори да състави правителство. Заради отправените към него обвинения за злоупотреба с европейски фондове няколко традиционни политически партии вече отхвърлиха възможността да се коалират с неговата партия АНО. 

Това може да увеличи шансовете на "Свобода и пряка демокрация" на Окамура, която може да предложи подкрепа на Бабиш срещу политически отстъпки, прогнозира Ройтерс. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!