Политически трус в Нидерландия. За първи път крайнодясна партия печели парламентарните избори в страната. Лидерът ѝ Геерт Вилдерс е известен евроскептик с провокативни изказвания и идеи.

"Партията на свободата" успя да удвои резултатите си и ще има 37 депутати в 150-местния парламент. В предизборната си програма крайнодесният популист и евроскептик Геерт Вилдерс обеща да спре мигрантите.

„Ще се погрижим Нидерландия отново да бъде за нидерландците. Ще ограничим цунамито за убежище и миграцията. Хората отново ще имат повече пари в портфейла си“, обяви Вилдерс.

Геерт Вилдерс е добре познат политик в Европа. Обича да привлича внимание с идеи като излизане на Нидерландия от ЕС, забрана на Корана и дори затваряне на джамиите в страната.

Отправял е остри нападки и към българите, които според него злоупотребяват със социалните придобивкии не трябва да работят в страната му.
Партията на Свободата печели изборите, но не събирана достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно.

Прогнозите са, че преговорите за сформиране на правителство в Нидерландия ще са трудни и ще продължат дълго. Някои политолози прогнозират период от година- година и половина.

В тази сложна вътрешнополитическа ситуация едно ново решение на Нидерландия за приемането на България в Шенгенското пространство е много вероятно да се забави.

Миграционната политика се оказа ключова в предизборната кампания. Тя стана и причината след 13 години управление премиерът Марк Рюте да подаде оставка. Партията му е на трето място след предсрочния вот.

Втора политическа сила е коалицията между социалдемократите на бившия еврокомисар Франс Тимерманс и Зелените.

„Поздравявам Геерт Вилдерс за неговата изборна победа. Ние сме демократи. Демокрацията си каза думата. Сега дойде часът да защитим демокрацията“, каза Франс Тимерманс, лидер на „Левия алианс“.

Анализаторите предричат трудно сформиране на правителство и продължителни преговори.