Световните лидери подписват днес споразумение до 2030 г. да се сложи край на обезлесяването на планетата ни. В Глазгоу продължава срещата на върха за борба с климатичните промени.

България е сред над 100-те държави, които са заявили, че ще подпишат споразумението наред с Канада, Бразилия, Русия, Китай, Индонезия. На териториите на всички, които го подкрепят, са разположени 85% от горите в света.

Договорът предвижда почти 14 млрд. британски лири публични и частни средства, които да гарантират изпълнението на програмта. Над 1 млрд. от тях са предвидени за опазване на втората по големина тропическа гора в света - в басейна на Конго.

28 държави, водещи производители на палмово масло, соя и какао, които изсичат горите си за земеделска земя, ще спрат да го правят. Повече от 30 от най-големите компании в света също ще се ангажират да прекратят инвестициите в дейности, свързани с обезлесяването. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който е домакин на глобалната среща в Глазгоу, ще нарече сделката ,,забележително споразумение за защита и възстановяване на горите на Земята".

"Тези велики, взаимодействащи си екосистеми, тези катедрали на природата, са белите дробове на нашата планета", заяви той.

Двуседмичната среща на върха в Глазгоу се разглежда като решаваща за предприемане на конкретни дейстеия срещу изменението на климата в глобален мащаб.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!