Крадци, въоръжени с брадви, откраднаха бижута за милиони от магазин в прочутия парижки хотел „Риц“ (Ritz) в късния следобед вчера, предадоха световните агенции.

Откраднатите скъпоценности се оценяват на 4,5 милиона евро (5,38 долара).

Нападателите са били петима. Трима от тях са проникнали в луксозния хотел от задния вход, съобщиха източници от силите на реда. Били с качулки и ръкавици, въоръжени с пистолети и използвали брадви, за да счупят стъклените витрини с бижута в главното фоайе. Двамата им съучастници чакали отвън.

Впоследствие тримата взломаджии се опитали да напуснат „Риц“ отново през задния вход, но вратата вече била блокирана. Тогава те подали плячката през един прозорец на своите помагачи. Един от двамата избягал с кола, другият – с мотоциклет.

Трима от предполагаемите крадци са задържани, останалите двама все още се издирват, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Колон в „Туитър“, предаде ДПА.

Част от откраднатите бижута са намерени – някои от тях се пъснали при залавянето на тримата, а сак с друга част от тях бил изпуснат от един от бягащите съучастници.

Не се уточнява стойността на възстановените скъпоценности.

Хотел „Риц“ в Париж е открит през 1898 г. и е първият във френската столица, който предлага електричество на всички етажи и бани в стаите. Някога дом на модната икона Коко Шанел и писателя Марсел Пруст, хотелът е любимо място за по питие на американския писател Ърнест Хемингуей. Разположен близо до площад „Вандом“ в центъра на града, хотелът е обкръжен от луксозни и бижутерийни магазини в район, който през последните години бе арена на зрелищни обири.

Всички бутици са оборудвани с модерни системи за сигурност и са със засилена охрана, а подстъпите към площада и магазините се наблюдават с камери. Въпреки това обирите продължават, особено в периоди около големи празници. Престъпниците не се смущават дори от факта, че на същия площад, до „Риц“, е сградата на френското министерство на правосъдието с многобройната си охрана.