60-70% от резервациите в някои от най-атрактивните за туристите региони на Гърция са отменени за следващите няколко седмици, като опасенията са, че отливът може да продължи с месеци, съобщава в свой репортаж „Евронюз“.

Най-тежко засегната е любимата дестинация на китайските туристи – о. Санторини. Там хотелиерите говорят за „домино от отменени резервации“, като огромната част от стаите ще останат празни. За февруари и март говорим за до 70% отменени резервации, а през април може да се стигне и до 100%, след като консулските служби са спрели да издават визи.

Китайците са апетитна цел за туристическия бизнес, тъй като средно харчат с 30% повече пари.

През миналата година 200 000 от тях са посетили Гърция, като властите в Атина са работели за още по-силен сезон 2020 с очаквания за 250 000 посетители. Вместо това заразата от коронавирус сериозно ограничи пътуванията от азиатската страна. С появата на ново огнище в Италия вече има опасения, че и групи от всички други части на света ще отменят пътуванията си.

„Евронюз“ цитира местни хотелиери, които разказват, че клиенти от чужбина звънят непрекъснато и питат дали ще почиват заедно с китайци. Ако да – веднага отменят резервациите си.

Днес Гърция обяви първия случай на болен от COVID-19.