В 14 европейски държави има регистрирани случаи на новия коронавирус.

Първи положителен тест за COVID-19 беше установен и в Бразилия. Това е и първи случай на заразата в Латинска Америка, като става дума за мъж, който се прибрал от Италия.

Снимка: btvnovinite.bg
В Европа най-критична остава ситуацията именно в Италия, където властите съобщиха и за първи случаи на болни деца. 

През последните 24 часа за нови болни съобщиха Германия, Франция и Испания. Един заболял има и в Хърватия - млад човек, с леки симптоми и в добро състояние. Заболял е в Милано между 19-ти и 21-ви февруари.

А в столицата на Северна Македония - Скопие е регистриран случай при 50-годишна жена, която също е била в Италия.

Италия и Франция съобщиха и за нови смъртни случаи.

Първият положителен тест на COVID-19 на Балканите беше потвърден в Гърция. Той е при жена на 38 години от Солун. Тя е била в Северна Италия.

Снимка: btvnovinite.bg

Болестта при нея преминава леко, увериха здравните власти. Гръцкият здравен министър Сотирис Циодрас заяви, че тя е под медицинско наблюдение и към момента се издирват хората, с които тя е била в контакт. Те ще бъдат поставени под карантина и ще се наблюдават.

Испания съобщи за нови случаи в Барселона, Мадрид и Валенсия.
Гостите и служителите на хотела в Тенерифе на Канарските острови остават под 14-дневна карантина. Освен италианския лекар, положителни проби за коронавируса имат съпругата му и още двама туристи.

Снимка: btvnovinite.bg
Виктория Захариева разказа, че са премерени температурите на всички от екип. Раздадени са им и маски.

„Стремим се да не се притесняваме много. Разрешиха ни да отидем за кафе и чай с маски до ресторанта“, сподели българката.

В Германия, община Хайнсберг в Северен Рейн Вестфалия е под карантина. Затвориха детски градини и училища. В района бяха регистрирани два нови случая.

47-годишен германец е с опасност за живота. Заразена е и съпругата му, която е работила в детска градина. Жителите в паника атакуваха хранителните магазини. По думите на граждани дори в дните покрай Коледа не е имало подобен наплив.

По-леко протича заболяването при 25-годишен германец от провинция Баден-Вюртенбег, който преди дни се е завърнал от Милано.

Снимка: btvnovinite.bg

В Лондон 300 души бяха помолени да напуснат работните си места заради съмнения за наличие на новия вирус. Един от служителите съобщил за симптоми, подобни при грип, след като се завърнал от страна, в която има регистрирани заболели.

А във Ватикана папа Франциск се помоли за заразените с новия вирус и медиците, които се грижат за тях.