Новият брой на авторитетното германско списание „Шпигел“ излиза днес с корица, на която има карикатура на американския президент Доналд Тръмп, който държи в едната си ръка нож, а в другата – отрязаната глава на Статуята на свободата.

В дясно от снимката е написано на английски език: „Америка на първо място“ – мотото на президента.

В сайта на списанието карикатурата дори е анимирана – от главата капе кръв:

Корицата е препратка към екзекуциите на „Ислямска държава“, но и към указа на Тръмп за забрана на гражданите на седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

Неин автор е... емигрант – кубинецът Едел Родригес, който пристига в САЩ, когато е едва на 9 години. И ИД, и Тръмп „са екстремисти, така че просто правя сравнение между тях“, казва артистът. По думите му карикатурата е неговата позиция за това в каква страна иска да живее: „Не искам да живея в диктатура. Ако исках, щях да живея в Куба, където е доста по-топло“.

Минути след като корицата бе публикувана на официалния сайт на списанието тя предизвика огромен интерес в социалните мрежи, не само в Германия.

Атаката на списанието продължи и в „Туитър“, където новият брой е рекламиран с друг колаж с Тръмп. Той е препратка към едно от популярните мемета в последно време в интернет – закачка с позирането на американския президент след подписването на поредния указ. В случая, вместо документ, в папката се вижда корицата на „Шпигел“.