Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин каза, че не е постигнато споразумение с премиера Тереза Мей за организиране на втори референдум за брекзит, предаде Ройтерс. Корбин каза, че е повдигнал въпроса на срещата с Мей, състояла се по-рано днес.

Той е уточнил, че политиката на неговата партия е да се търси вариант за нов референдум, който да предотврати излизането от ЕС без сделка или излизането с лоша сделка. Но по въпроса той и Мей не са постигнали съгласие.

Същевременно в британския парламент след дебатите по проекта на нормативен акт, който ще принуди премиера да поиска отсрочка на крайния срок за брекзит, за да избегне риска от напускане на 12 април без сделка, се проведе и първо гласуване, предаде Ройтерс.

Проектът на нормативния акт премина през първи етап от серия от гласувания. Подкрепиха го 315 депутати срещу 310 депутати. Вторият етап сега е в ход – обмисляне на промени в текста на нормативния акт. Следващи гласувания по него се очакват в 21 ч. по Гринуич.

Проектът на нормативен акт предлага да се изиска от премиера да внесе предложение с искане за удължаване на срока по член 50 на Лисабонския договор, което да бъде одобрено от депутатите. В предложението трябва да фигурира дата отвъд 12 април, която Мей избере, уточнява Би Би Си.

Междувременно, държавният министър по въпросите на брекзит Крис Хийтън-Харис подаде оставка заради несъгласието си брекзит да бъде отлаган, предаде Ройтерс.

"Просто не мога да подкрепя допълнително удължаване на срока по член 50, а това очевидно означава, че не мога да остана в правителството", написа Хийтън-Харис в писмо до британския премиер Тереза Мей.

"В парламента постоянно гласувах за това да напуснем Европейския съюз на 29 март. Убеден съм, че трябваше да уважим резултата от референдума през 2016 г. и да излезем от ЕС на тази дата (29 март)", изтъква Хийтън-Харис в писмото, чийто текст бе публикуван в „Туитър”.