Товарен кораб с около 600 нелегални имигранти е подал сигнал за бедствие край остров Корфу. Според гръцката държавна телевизия на борда има въоръжени мъже. Към мястото са изпратени хеликоптер и военен кораб.

Корабът Blue Sky М плава под молдовски флаг и е с дестинация Риека, Хърватия. Според сайт за следене на морския трафик обаче плавателният съд е направил рязка промяна в курса на запад – към Италия.

Според берлински телевизионен канал корабът има проблем с двигателя, което довело до изпращането на сигнала.

Властите съобщиха, че сигналът за бедствие е дошъл от един от пътниците на борда. Обикновено подобни съобщения се предават чрез радиостанцията на плавателния съд.

Към момента информацията какво се случва на борда е противоречива. Няма потвърждение корабът да е отвлечен.

При обаждането пътникът е съобщил, че корабът, на чийто борд има голям брой мигранти, е на 10 мили от Корфу, съобщи представител на гръцката брегова охрана. Той е казал още, че пътниците не разполагат с вода, храна и одеяла.

Друг представител на бреговата охрана заяви, че гръцката фрегата се е свързала с капитана на кораба, който заявил, че плавателният съд не е в опасност и че не се нуждае от помощ. Корабът се е отправил към Италия.

Управителят на пристанището в Корфу твърди, че на борда имало въоръжен мъж и затова бил подаден сигнала за бедствие. Според гръцката телевизия „Скай” обаче ставало дума за повреда на съда. Хеликоптер на брегова охрана установил контакт с капитана, който твърди, че всичко на борда е спокойно.

Инцидентът става два дни, след като италианският пътнически ферибот „Норман Атлантис” се запали в същия район. Най-малко 12 души са загиналите към момента, а повече от 400 бяха спасени.