Руските сили напускат ключови градове в Източна Украйна на фона на контраофанзивата на силите на Киев, предава Би Би Си.

Украински официални лица казаха, че войските им са влезли в Купянск, който е изключително важен център за доставки за руските сили, намиращ се в близост до област Луганск.

След това руското министерство на отбраната обяви, че неговите войски са се оттеглили от близкия Изюм, за да „да се прегрупират силите им“. Изюм също се намира в непосредствена близост до област Луганск.

Напускането на град Балаклия цели да подсили усилията на Донецкия фронт, допълват от Министерството на отбраната на Русия.

Контраофанзивата на Киев в източната част на страната започна по-рано тази седмица, докато международното внимание беше насочено към очакваното настъпление за освобождаването на районите край южния град Херсон.

През април руските сили се изтеглиха и прекратиха обсадата над Киев. Тогава бе обявено, че силите се прегрупират, като ще бъдат изпратени в Донецк, където съсредоточиха силите си в Мариупол.