Водещият кандидат на партия "Алтернатива за Германия" в избирателния район на канцлера Ангела Меркел Лайф-Ерик Холм заяви, че на парламентарните избори на 24 септември ще я "детронира" и ще я "прати у дома", предаде Ройтерс.

От 1990 г. Меркел се кандидатира и е избирана за депутат от един и същ избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, макар че е израснала в Темплин - град в съседна провинция.

Хол, който е на 47 години, се представя като "местно момче" и подчертава, че иска да "прати Меркел у дома". "Тук Меркел беше много популярна, това е вярно. Но времената се промениха", каза той пред Ройтерс и заяви, че тя ще плати за решението си от 2015 г. да отвори границите на Германия за мигрантите. "Хората питат: какви ги върши тя?"

През 2013 г. Меркел спечели в този избирателен район с 56 процента. Сега обаче АзГ е окрилена от успеха си на регионалните избори в Мекленбург-Предна Померания миналата година, когато получи по-добър резултат от нейната партия, останала на трето място.

Използвани са материали на БТА.