Конгресът на САЩ прие решение за вдигане на минималната възраст за купуване на тютюневи изделия и електронни цигари от 18 на 21 години на територията на цялата страна, предаде Франс прес.

Промяната, приета от Сената, е част от промяна, внесена в закона за бюджета. Тя ще влезе в сила след около девет месеца.

Досега 19 от 50-те американски щати бяха въвели тази минимална възраст от 21 години за закупуване на тютюневи изделия и електронни цигари. Сега с промяната тя се въвежда във всички щати – от Аляска до Флорида.

В последните години електронните цигари станаха много популярни сред гимназистите и колежаните. 27,5% от гимназистите в последен гимназиален клас казват, че са пушили електронна цигара в последните 30 дни, според проучване на правителството за тази година.

Преди три години данните са били 11,3%.

През септември Доналд Тръмп заговори за пълна забрана на ароматизираните електронни цигари. Това стана, след като през лятото в САЩ имаше множество случаи на сериозно болни хора, пушили електронни цигари.

Голямо проучване на здравните власти показа, че причината е съставката ацетат на витамин Е. Към днешен ден има 2409 случая на заболели и 52 починали.