Шести ден на взаимен обстрел между Израел и палестинските групировки в Ивицата Газа. Продължават и дипломатическите усилия за разрешаване на кризата.

Снощи в Тел Авив пристигна американски пратеник по близкоизточния въпрос, а утре Съветът за сигурност на ООН се събира отново. И тази нощ небето над Израел бе осветено от изстреляните ракети от ивицата Газа, от понеделник насам техният брой вече е над 2000.

Тази сутрин Израел нанесе нови въздушни удари и артилерийски обстрел. Според Тел Авив целите му са подземните тунели, използвани от ислямистките групировки. Цивилните обаче стават косвени жертви. Според ООН от понеделник насам 10 000 палестинци са напуснали домовете си заради новото разпалване на конфликта.

Снимка: bTV

„Избягахме от вкъщи, казаха ни да се скрием в това училище. Домът ни беше сринат, а димът от бомбите ме задави, почти ме задуши“, разказва Емина, ученичка в Газа.

Сблъсъците не стихват и в израелските градове със смесено население. Според "Скай нюз" и араби, и евреи там се самоорганизират, за да охраняват кварталите си. Напрежението се пренесе и на Западния бряг.

„Призоваваме всички страни незабавно да спрат огъня. Тези боеве могат да отприщят неукротима хуманитарна и криза на сигурността и да подхранят допълнително екстремизма в целия регион“, заяви Стефан Дюжарич, говорител на генералния секретар на ООН.

Снимка: bTV

Протести в подкрепа на палестинците са планирани днес в Лондон, Берлин и Вашингтон. Австрийското канцлерство пък издигна израелския флаг в знак на солидарност с Тел Авив.