През последните дни станахме свидетели на ескалация на напрежението в Близкия изток. Имаше ракети срещу Израел и разрушения в Газа, а от цялото това насилие страдат най-вече обикновените хора от двете страни на ивицата. Вижте този десетилетен конфликт през очите на едно българско семейство, което живее на 4 км от Ивицата Газа.

Даниела и Емил Ангелови, както и двамата им сина живеят в Хибукс от 21 г. При ескалация на напрежението кварталът им е винаги в първата рискова линия.

"По-голямата част от времето, около 95%, живеем в райско кътче, за съжаление останалите 5% са ад и това е сега. Нощите са безсънни, много е тежко и неприятно. Децата ни вече са големи и разбират какво се случва, но сестра ми е с малко дете на 3 г., на което обясняваме, че облаците се ядосват и затова така гърми“, разказва Даниела.

Семейството показаха бомбоубежището си, което е незаменима част от дома им през последните дни. В него има легло и дюшеци по земята. Разликата му с другите стаи са стените, които са от бетон и са дебели 30-40 см., както и прозорецът, който има метална плоскост. Имат и система срещу химически атаки.

„В момента, в който има сирена, понеже сме буквално на първа линия, имаме само 10–15 секунди да стигнем до бомбоубежището“, добавя Емил.

Снимка: bTV

Той допълни, че улиците са празни, защото повечето хора са си вкъщи, а ако сирената те хване навън, се ляга на земята с ръцете на главата, за да се предпазиш.

Семейството вярва, че един ден всичко ще бъде наред.