Сраженията в Донбас продължават, а Русия предупреди за ответен отговор на всяка външна намеса в Украйна.

Междувременно генералният секретар на ООН вече е в Украйна за разговори със Зеленски.

"Руското ръководство започна нова серия от енергийно изнудване. Решението за спиране на доставките на газ за Полша и България е още един аргумент в полза на факта, че никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия“, каза украинският президент.

Украински командир в Мариупол призова за евакуация на всички от металургичния комбинат "Азовстал". Според него има 600 ранени военни и много цивилни.

Целите на руската военна операция в Украйна ще бъдат постигнати, за да се гарантира сигурността на жителите на признатите от Русия Донецка и Луганска народни републики, Крим и Русия като цяло, пък обяви руският президент Владимир Путин.

"Ако някой възнамерява да се намеси отвън и да създаде неприемливи за нас стратегически заплахи, той трябва да знае, че нашите ответни удари ще бъдат светкавични. Имаме всички инструменти, с които никой не може да се похвали. Ние няма да се хвалим, а ще ги използваме, ако трябва“, каза Путин.

Според анализи на фронта Русия има минимален напредък в Донбас. Отчита се, че украинските сили имат успешни контранастъпления и отблъскване на противника.

В окупирания Херсон Москва твърди, че е свалила две от три украински ракети, които са летели към центъра на града, а след взрива в петролно депо в руския Белгород тази нощ се е активирала противовъздушната отбрана на града.