Колко лошо може да бъде едно задръстване?

Кратък отговор – много.

Особено ако става дума за пътищата в Китай или САЩ и особено, когато има големи празници или повече почивни дни. Знаят го и българските шофьори, който при всеки дълъг уикенд се отправят от единия край на страната към другия или доста често – към Гърция.

Тези кадри обикалят социалната мрежа „Фейсбук” и дават добра представа за мащабите на задръстванията в САЩ. Видеото е от Лос Анджелис и показва пътуването за Деня на благодарността.

Някои се опитаха да намерят и забавна нотка в това задръстване – според тях бялата светлина от фаровете и червената от стоповете на колите е като истинско огромно американско знаме (е, остават и звездите…)

Според други това е проява от типа „предизвикателството „Манекен”, станало много популярно в последно време в САЩ – при него сниманите хора се опитват да не мърдат в продължение на целия клип, така че да изглеждат като манекени от витрината на някой магазин.

Вероятно обаче шофьорите, които са се опитали да се измъкнат от града, едва ли намират нещо забавно в цялата ситуация.

Очаква се почти 45 млн. американци да пътуват за празниците, като почти 90% от тях ще шофират. Има и още по-стряскащи сметки – според неправителствени организации в автомобилни инциденти само между 23 и 27 ноември ще загинат повече от 400 американци, а над 50 000 ще бъдат ранени в катастрофи.

Затова е много важно шофьорите да карат отпочинали, без да са употребили алкохол и с нужното внимание към пътната обстановка.

И тъй като е зима – винаги е добре преди пътуване да се провери прогнозата за времето. Също така предварителното планиране на алтернативни маршрути може да е от полза, както и избягването на пътуване в дните, в които се очаква пътищата да са най-натоварени – например неделя.