Както целият свят, така и Украйна започва да се подготвя за Коледа, като поставя своите празнични дръвчета. Някои украински градове обаче няма да имат голямa коледна елха от съображения за сигурност.

Снимка: Enex

Други места като Харков, например, няма да имат празнично дръвче на централния площад или на някоя улица. Коледната елха е поставена в метрото под земята, докато сирени за въздушна тревога огласяват града.

Въпреки наближаването на празниците, реалността е такава - ракета от Белгород достига до Харков за 40 секунди, а сирената дори няма време да се включи.

Поради тези обстоятелства метростанция „Универсиада“ в Харков се превръща в средище за новогодишните празници. Там жителите на града не се страхуват от падането на ракети, могат да се отпуснат, да се усмихнат и да поиграят с децата си.

„Искаме малко щастие. Разбира се, не е същото усещане, заради условията, но все пак искам празник“, казва жител на града.

Снимка: Enex

Коледното дръвче е изкуствено и е високо пет метра. Когато метрото отвори в 6 ч. сутринта, служителите включват светлините му и обстановката става празнична, а хората - малко по-щастливи.

Тази година Украйна ще празнува Рождество Христово на 25 декември, тъй като премина към Григорианския календар през юли. 

Досега Коледа се отбелязваше според Юлианския календар, използван от Русия. Парламентът гласува промяна на датата, за да се разграничи от руската църква.