Ирландските власти разпитват екипажа на българския кораб „Верила“, който беше задържан на ирландско пристанище. Местни медии съобщиха, че след полицейска акция са открити 300 килограма висококачествен кокаин.

Към момента няма извършени арести, казаха от ирландската полиция за bTV.

Служителите по приходите, включително специализирани екипи за претърсване, подпомагани от кучета за откриване на наркотици, продължават да претърсват плавателния съд като част от пряка и продължаваща операция, допълват оттам.

Товарният кораб е бил идентифициран от служители на ирландската данъчна служба като потенциално използван за контрабанда на кокаин, преди впоследствие да бъде претърсен и това да се окаже факт. 

Това се случва на 19 декември. Оценката на наркотика е за между 20 и 35 млн. евро, но при продажба „на дребно“ цената на дрогата може да достигне и 105 млн. евро. 

Разследващите все още се опитват да установят дали дрогата е била предназначена за ирландския пазар, или е трябвало да бъде разпространена другаде в Европа. По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов става въпрос за 500 кг, а не за 300 кг.

Екипажът е 20-членен, командният състав е от български моряци, останалата част от екипажа е от Мианмар и на този етап се интервюира доброволно от полицията, като част от разследването, въпреки че все още няма арести.

Български морски флот потвърди, че няма подадена информация, че членове на екипажа са съпричастни, поясни директорът на компанията Александър Калчев.

„На този момент информацията не е много голяма, тъй като официално не сме получили нищо от властите в Ирландия. Знам, че тече специална операция на борда на кораба, който се претърсва по подозрение на трафик на наркотици, което, ако бъде доказано, представлява изключително тежко престъпление и много сериозно нарушаване на процедурите на компанията. Надявам се, че виновните лица ще бъдат намерени и ще получат цялата строгост на закона. Това е, което мога да коментирам. Изключително неприятен инцидент“, каза к.д.п. Александър Калчев, изп. директор на Параходство БМФ.

На този етап полицията не е открила никакви връзки между конфискацията на ирландското пристанище и други скорошни арести на наркотици в страната. През септември повече от два тона кокаин бяха открити на борда на товарен кораб край бреговете на Корк, докато предходния месец същият наркотик на стойност 9,3 милиона евро беше открит в пристанище „Росларе“.