„Щастлива съм не само заради резултата, но главно защото е възможно да не се поддаваш на популизма, да говориш истината и да привличаш интерес без агресивни думи. Това беше доказано на местните, президентските и вярвам, че ще бъде потвърдено на европейските избори." Това бяха първите дума на Зузана Чапутова, след като стана ясно, че печели президентските избори.

Без предишен опит в политиката, Чапутова внезапно, но твърдо зае първото място в допитванията, след като водещият кандидат на Прогресивната словашка партия се оттегли и я подкрепи. Тя каза, че вижда кандидатурата си като първата възможност страната да се промени и да работи по-справедливо. 

Снимка: Reuters

Наричана от колегите си "словашката Ерин Брокович", 45-годишната адвокатка водеше ожесточена борба срещу незаконно сметище в родния й град, която продължи цели 14 години. Името й нашумя миналата година по време на масовите протести срещу убийството на словашкия журналист Ян Куциак, които доведоха до оставката на премиера Робърт Фицо.

Разведеният либерал, майка на две деца, е активна защитничка на правата на хомосексуалистите, в страна, в която еднополовите бракове още са незаконни. Чапутова потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на Словакия и обяви, че първата й визита, след встъпването й в длъжност на 15 юни, ще бъде в Чехия.