Ден след като американският президент Доналд Тръмп оповести намерението си да оттегли САЩ от договора, съветникът по националната сигурност Джон Болтън спешно долетя в Москва, за да обсъди въпросите за сигурността със своя колега Николай Патрушев.

Много страни по света призоваха Москва и Вашингтон да обмислят внимателно всяко свое решение по отношение на нападателните ракети от този калибър.

Тръмп смята, че Русия от години нарушава договора и че още предшественикът му Барак Обама е трябвало да изиска от Москва спазването му.

Конкретният повод за решението на Белия дом е разработването и въвеждането на въоръжение на ракетната система 9М729. По класификацията на НАТО, това е SSC-8.

Ракетният комплекс  с крилати ракети е проектиран от Оръжейното конструкторско бюро „Новатор”. Изпитанията на ракетния комплекс приключиха през 2014 г. Първият пуск беше проведен на полигона Капустин Яр две години по-късно.

Достоверни сведения за неговите бойни и технически параметри все още няма дори западното разузнаване. Смята се, че 9М729 е мобилен сухопътен вариант на унищожителните корабни ракети „Калибър”.

Далекобойността обаче вероятно е от 500 до 5500 километра. Това поставя комплекса в категорията „среден обсег”, която се регламентира от сключения през 1987 г. между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов договор.

Договорът е първият в историята за унищожаване на цял клас оръжия. След разпада на Съветския съюз, страна по него станаха и Украйна, Беларус и Казахстан, които също притежаваха такива ракети.

В тази категория попадат ракетите с малък (от 500 до 1000 км) и среден радиус на действие (1000-5500). След подписването на договора, САЩ премахнаха крилатите ракети „Пършинг”, базирани в Западна Европа в края на Студената война, и наземния вариант на ракетите „Томахок”. СССР пък унищожи ракетните комплекси „Пионер” (SS-20), „Темп-С” и „Ока” (SS-23), базирани навремето и в България.