Командването на Националната жандармерия отличи хладнокръвната служителка на реда, която стана известна заради протеста на няколко жени, облечени като националния символ на Франция, но с голи гърди. Името й не се съобщава от съображения за сигурност, но всичките й колеги вече я наричат „нашата Мариан”.

Образът на Мариан олицетворява свободата, равенството и братството и е символ на френската република след Великата френска революция през 1789 г.

По време на протеста на „жълтите жилетки” на 15 декември камерите цял ден следяха с интерес петте полуголи активистки. По-късно обаче интересът на всички беше насочен към жандармеристката, която хладнокръвно устоя на провокацията.

Протестът на полуголите активистки се оказа пърформанс, организиран от скандално известната актриса Дебора де Робертис. Тя вече е подсъдима за разсъбличане през лятото в светинята на френските католици – катедралата в Лурд.

„Вляво – Мариан на пиедестал. Вдясно – чучело на Мариан” и „Ето я истинската Мариан”, са коментарите в социалните мрежи за жандармеристката.