Все повече информация излиза за инцидента край иранския бряг, при който американски безпилотен шпионски самолет беше свален. От Вашингтон признават за загубата, но са категорични, че дронът „Тритон” не е навлизал във въздушното пространство на ислямската република. В Техеран, очаквано, смятат друго – че са отговорили на „агресивно и провокативно действие” от страна на САЩ.

Случилото се даже даде възможност на Иран да се похвали с възможностите на военнопромишления си комплекс.

Ловецът

Според близката до властта в Иран информационна агенция ФАРС безпилотният самолет е бил поразен от Революционната гвардия с помощта на разработен в страната зенитно-ракетен комплекс. Става дума за системата „3 хордад” (хордад е третият месец от иранския календар – б.р.), която беше представена официално през 2014 г., а 18 месеца по-късно и влезе на въоръжение.

Комплексът може да следи едновременно до 4 цели и да стреля по тях с 8 ракети. Предназначен е за борба с изтребители, бомбардировачи и крилати ракети, летящи на до 27 000 метра височина. Особеното в случая е, че всички компоненти – радар, насочваща система и ракетна установка, са монтирани на един камион.

Иранските военни сравняват „3 хордад” с руския С-300, който е на въоръжение и в българската армия. Платформата се модернизира непрекъснато, като в момента е способна да пази периметър с радиус от около 75 км.

По непотвърдени данни комплексът е бил разполаган и в Сирия, като именно установките са били мишена на няколко израелски въздушни нападения в разтърсваната от гражданска война арабска страна.

Плячката

„Нортроп Груман” MQ-4C „Тритон” е военноморската модификация на един от първите масово използвани безпилотни самолети – „Глобал Хоук”, който е на въоръжение от края на 90-те. Основното му предназначение е наблюдение и разузнаване в зони, които се смятат за твърде опасени за ангажирането на пилотирани машини.

„Тритон” направи първия си полет през 2013 г., а миналата година официално стана част от арсенала на американските ВМС. Той излита от сухоземна база и може да прекара до 30 часа във въздуха на максимална височина от 18 000 метра. Далечината на полета е над 15 000 км. Турбореактивният му двигател му дава максимална скорост от 575 км/ч.

Снимка: iStock

Дистанционно го управляват трима души.

По първоначални данни, днешният инцидент е първи, в който разузнавателен самолет от фамилията на „Глобал Хоук” бива свален.