В Германия днес се провеждат парламентарни избори. За първи път рекорден брой партии 42 са се борят за място в Бундестага.

Освен традиционните партии на Християндемократите, на Социалдемократите, Либералите, Зелените и Левите тази година сред сериозните претенденти е популистката Алтернатива за Германия. 

Но има и такива като Партията на сатириците, на транссексуалните и дори хип-хоп партия.
Двамата са основни претенденти за кацлерския пост: Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и Мартин Шулц (СДП).
И двамата на една и съща възраст, с почти сходен политически опит и добре познати на международната сцена.

Меркел влиза в политиката след падането на Берлинската стена.

На първите парламентарни избори след Обединението на страната е избрана за депутат.

Почти по същото време започва и политическата кариера на Шулц, първо като кмет.

Снимка: bTV

В два кабинета на Хелмут Кол Меркел оглавява последователно социалното министерство и екоминистерството. След това оглавява Християндемократическия съюз. Вече има и 12 години опит като канцлер.

„На всеки казвам, че изборите все още не са решени. Вярвам, че силата на нашия народ е в средата и Християндемакратическата партия символизира този център. Надявам се на висока избирателна активност и на категоричен вот, който ще укрепи политиката на центъра”, обяви преди вота Маркел.

Шулц от 23 години е депутат в Евпорейския парламент. Заемал е поста председател на групата на Европейските социалисти, а последните пет години и председател на Европарламента. На последните европейски избори бе в пряка конкуренция с Жан-Клод Юнкер за поста председател на Европейската комисия.

Снимка: bTV

„Почти  10% от хората решават в изборния ден, а това е решаващо за вота. Струва си борбата до последната минута. Знам, че това звучи като абсурдно, но видяхме това в Съединените щати : спомнете си за Доналд Тръмп, за брекзит, за Джерами Корбин, който набра вот в последните четири дни или за последната седмица на Еманюел Макрон. Всичко е възможно!”, смята Шулц

По външнополитическите теми двамата почти нямат различия. Освен, че Шулц обяви, че би спрял преговорите с Турция за еврочленство.
По вътрешнополитическите теми различията не са съществени.

За това на тези избори интригата е кой ще бъде трета и четвърта сила в парламента. Защото от бъдещата коалиция зависи и какви компромиси ще направи следващият канцлер на Германия и лидер в Европа.