Австриец с македонски корени е задържан за планираните атентати по време на концертите на Тейлър Суифт във Виена. Младежът е имал връзки с „Ислямска държава“ и е направил пълни самопризнания.

Главният заподозрян е 19-годишен австрийски гражданин от Терниц, с македонски корени. През последните месеци се е радикализирал чрез интернет и е установил връзки с „Ислямска държава“.

Младежът е направил пълни самопризнания. В дома му полицията открива оръжие, химически вещества и субстанции, използвани за изработване на самоделни взривни вещества.

Снабдява се с тях от лабораторията, в която до скоро е работил.

 

„Той е искал да извърши атака с използването на експлозиви и прободни оръжия. Целта му е била да се самоубие сред голямо множество от хора  на концерта или днес, или утре“, каза Омар Хайяви Пирхнер - Дирекция за държавна защита и разузнаване в МВР в Австрия. 

Младежът не е имал билет за нито един от трите концерта, но е планирал нападение сред феновете пред стадиона. Полицията задържа още двама заподозрени на 17 и на 15 г. във Виена. Единият от тях е бил сред ангажираните за подготовката на съоръженията за концерта. 

„Ситуацията е сериозна. Но можем да кажем, че беше предотвратена трагедия“, каза австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

170 000 почиталите на Тейлър Суифт се очакваше да бъдат на спектаклите ѝв австрийската столица.