Изборът на председател на парламента предизвика сериозна криза при съседите, за която някои експерти прогнозираха с опасение, че може да доведе до размирици, подобни на конфликта от 2001 г.

Номинацията на етническия албанец Талат Джафери получи подкрепата на крехко мнозинство в пленарната зала. С 61 гласа „за” той беше утвърден за председател на парламента.

В залата присъстваха 120 души.

За номинацията на Джафери гласуваха 49 депутати от СДСМ на Зоран Заев. Албанецът получи и 9 гласа от своята партия ДУИ, но без лидера Али Ахмети.

Албанският Алианс го подкрепи с тримата си представители и така бяха събрани необходимите 61 гласа.

Третата албанска партия БЕСА не участва в гласуването.

Докато тече процедурата по гласуване на председателя, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандират „Това е преврат”.

Новият председател на парламента изнесе първата си реч на албански език, като преди това депутатът от движение БЕСА Зекирия Ибрахими изпя албанския химн от трибуната на парламента.

След щурма Талат Джафери е евакуиран от полицията.

Според анализатора Димитър Бечев кризата цели да измести фокуса от доскоро управлявалия Никола Груевски и корупционните скандали около последното му правителство. „Винаги когато има политически въпрос се разиграва етническата карта, която е удобен път за размиване на отговорността”, обясни Бечев.

Кой е Талат Джафери?

От години личността на Джафери предизвиква много противоречия в страната. Той е висш офицер от македонската армия, завършил е военното си образование в границите на бивша Югославия.

През 2001 г., когато избухва военният конфликт в Македония, той дезертира в армията, за да се присъедини към УЧК – албанската армия за национално освобождение, която е обявена от македонските власти за терористична организация.

Джафери е сочен от мнозина за един от организаторите на т.нар. клане край Вейце, когато 8 македонски униформени са запалени живи в камиона си.

През 2013 г. той е министърът на отбраната в кабинета на Никола Груевски от ВМРО ДПМНЕ, като има 4 мандата като депутат в македонския парламент.