Американският президент Доналд Тръмп помилва няколко души, влезли в затвора за финансови престъпления и корупция. 

Решението на държавния глава е на фона на разразил се скандал, че се меси в правосъдното министерство на страната.

Един от освободените е бившият губернатор на щата Илинойс – Род Благоевич.

Снимка: Reuters

Благоевич беше осъден на 14 г. затвор, защото се опита да продаде свободното място в Сената, след като Барак Обама стана президент през 2008 г.

Часове след решението на Тръмп, Благоевич отново е в дома си, където направи и първите изявления пред медиите.

Бившият губернатор излежа 8 години от присъдата. До тази седмица.

„Вярвам, че това е началото на процес, който превръща несправедливостта в справедливост“, заяви Благоевич.

Кой е Род Благоевич?

Животът на му е като Американската мечта – от разносвач на пици и мияч на чинии - до дипломиран юрист, помощник прокурор и губернатор от Демократическата партия на Илинойс.

Род Благоевич е роден в Чикаго през 1956 година в семейство на сръбски имигранти. 

Блестящ атлет, студент и оратор - Благоевич завърша право.

Снимка: Getty Images

След това става помощник прокурор в щата Илинойс. Жени се за дъщерята на един от лидерите на демократите в Чикаго Ричард Мел – Пати и това отваря вратите му към голямата политика.

Той бързо печели симпатиите на всички заради чара си, общителността с хората и медиите.

По време на войната в Югославия през 90-те, президентът Клинтън лично го изпраща да преговаря със Слободан Милошевич за освобождаването на пленени американски войници.

Кариера на Благоевич продължава нагоре. Той е избран два пъти да служи като губернатор на щата Илинойс. А през 2005 г., дори се заговори за включването му в президентската надпревара.

Къде нещата тръгнаха надолу?

Три години по-късно блестящата кариера на сина на сръбските имигранти рухва.

Срещу Благоевич е повдигнато обвинение за присвояване на средства, събрани за предизборна кампания и опит да „продаде“ мястото в Сената, освободено от Барак Обама, след като той беше избран за президент.

Благоевич е импийчнат от губернаторския пост и през 2011 г. е осъден на 14 години затвор. На следващата година влиза в затвор в Колорадо.

„Да се сбогувам със семейството ми е най-трудното нещо, което съм правил. Тръгвам си натъжен и с ясно съзнание, но имам големи надежди за бъдещето“, сподели той.

Присъдата над Благоевич разбуди духовете в Чикаго заради своята суровост.

Нямаше съмнение, че той е виновен – доказаха го дори записи, направени тайно от ФБР, но 14 години не бяха ли много?

Оказа се, че съдията по делото му Джеймс Зейгъл през 2009 г. е дал само 12 години затвор на чикагския мафиот и информатор на полицията Ник Калабрезе, който помогна за обезглавяването на мафията в града, но пък бе убил 14 души.

Обикновените граждани

След освобождаването му през седмицата привърженици окупираха дома му.

И ако за повечето Род Благоевич бе политик, злоупотребил със служебното си положение за лични облаги, то за много от обикновените хора на Илинойс, той бе „шампионът“ който направи важни социални реформи. 

Той направи много за възрастните граждани, направи доста за хората, които нямат много. Той се грижеше за малкия човек. Винаги се опитваше да помогне на обикновените хора“, споделят едни.

"

Снимка: Reuters
О, много съм щастлива, че е вън от затвора. Благодаря ви господин Тръмп, обичам ви затова. Това е прекрасно! Беше несправедливо да бъде изпратен за 14 години в затвора за нещо, което не бе извършил“, разказват други.

„Аз познавам Благоевич много добре. Познавам и неговото семейство. Преди 8 години, аз стоях пред входната му врата, когато тръгваше за затвора и сега от миналата нощ, отново съм тук. Той е много добър сърбин, много добър политик“, коментираха негови симпатизанти.

След затвора

Решението си за помилване президентът Тръмп аргументира с твърде дългата присъда. 

„Изглежда много приятен човек, не го познавам, но той излежа 8 години в затвора“, коментира държавният глава.

А още в първата си пресконференция за медиите, която Благоевич даде след излизането си от затвора пред дома си в северните предградия на Чикаго, той благодари на Тръмп, че му е върнал свободата и отново е със семейството си. 

Снимка: Reuters

„В историята на нашата страна никой не е направил повече да поправи нашата разбита и расистка правна система, както президентът Тръмп, подчерта той, визирайки огромния процент затворническо население в САЩ.

Благоевич не пропусна да спомене и новата си политическа принадлежност – „Тръмпократ“.

А от Демократическата партия реагираха остро на решението на Тръмп. 

„В момента има 175 хил. федерални затворници. Много от тях излежават тежки присъди и заслужават помилване. И въпреки това президентът използва помилването само за политически поддръжници, богати личности, участници в неговото ТВ шоу“, написа в „Туитър“ демократът Адам Шиф, който бе един от главните участници в процесът по импийчмънт срещу държавния глава.

Криминалното му досие няма да бъде изчистено. Той няма да може да заема държавен пост, но може да работи на федерално ниво.

Бившият губернатор е добре познат на българската диаспора в Чикаго. По време на неговото управление и с неговото одобрение, през 2007 г. 3-ти март бе официално признат за Ден на България в града.