Ако посетите профила му в „Истаграм“, със сигурност ще си помислите, че сте попаднали на някой от многобройните акаунти на фитнес инфлуенсъри. Това не е трудно предвид многобройни негови снимки, на които демонстрира добре оформените си бицепси и плочки на корема на фона на екзотични пейзажи и интериори.

Наистина той е убеден вегетарианец и въздържател, отделя изключително голямо внимание на воденето на здравословен живот, но не това e нещото, което го прави популярен по света и което привлича стотици хиляди негови последователи в социалните мрежи.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Човекът зад този профил носи прозвището „руският Зукърбърг“ и според класацията на „Форбс“ за глобалните милиардери през 2022 г. е един от най-влиятелните технологични предприемачи в света, а състоянието му възлиза на 15,1 милиарда щатски долара, с което изпреварва по богатство доста от своите известни сънародници олигарси.

37-годишният Павел Дуров е известен и с това, че е един от малкото руснаци, които не само са се противопоставили на президента Владимир Путин, но и успява да устои на последвалите атаки на Кремъл.

Семейството на технологичния магнат, според неговите твърдения пред медии, отдавна има горчив опит с властта в Москва. Дядо му, герой от Втората световна война, е репресиран по времето на Сталин.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Баща му пък е виден интелектуалец, професор по класическа филология и антична култура. Самият Павел Дуров завършва с отличие Академическата гимназия със специален статут към Санктпетербургския държавен университет, а пет години по-късно и филологическия факултет в същото учебно заведение отново с изключителни постижения и почести.

Всички очакват да тръгне по стъпките на баща си и да се заеме с научна кариера в областта на хуманитаристиката, но младежът има други планове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!