Вчера лидерите на НАТО се срещнаха в Брюксел. Докато срещите им течаха, първите дами се разходиха в града, посетиха изложба на Рене Магрит и си направиха снимки за спомен.

Но кой е единственият мъж сред първите дами от НАТО?

На снимките присъства и един единствен джентълмен, застанал редом до Мелания Тръмп, Бриджит Троньо, Емине Ердоган и българската първа дама Десислава Радева.

Оказва се, че това е съпругът на премиера на Люксембург Ксавие Бетел – Готие Дестене.

Бетел е първият открит хомосексуален премиер на Люксембург и е третият премиер в света, който не крие сексуалните си предпочитания. Той сключва брак с Готие Дестене на 15 май 2015 г.

„Първият джентълмен” на Люксембург е архитект по професия.

Двамата никога не са криели връзката си. Когато Бетел става премиер на Люксембург двойката е поканена от папа Франциск във Ватикана, за да отпразнуват с останалите лидери 60 години от създаването на Европейския съюз.

Според световните медии това е важно послание от страна на главата на католическата църква за отношението му към гей браковете.

Ксавие Бетел е единственият в света действащ гей премиер. Преди него това са били премиерът на Исландия Джоана Сигуроардотир (2009-2013) и премиерът на Белгия Елио ди Рупо (2011-2014).