Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и антиимигрантската Австрийска партия на свободата (АПС) сключиха споразумение да съставят правителство.  

Сделката е голяма победа за европейската крайна десница след поредица от избори в Западна Европа, в които тези партии пожънаха успехи, но не успяха да вземат никъде властта, отбелязва Ройтерс.

Ето основните фигури в новия кабинет:

Себастиан Курц (АНП), канцлер 

Курц е назначен за държавен министър още на 23 години, след това става най-младият външен министър в Европа на 27 години, оглавява АНП на 30 и я отвежда надясно в политическия спектър. Един от първите критици на политиката на отворени врати на Ангела Меркел при разразяването на мигрантската криза през 2015 г., той вбеси Берлин, когато стана водеща сила в затварянето на балканския маршрут към Европа. Той спечели октомврийските парламентарни избори, като обеща да сложи край на модела на политически консенсус, който поделя властта между консерватори, социалдемократи, профсъюзи и работодателски сдружения.

Хайнц-Кристиан Щрахе (АПС), вицеканцлер

48-годишният бивш зъботехник е най-дългогодишният партиен лидер в Австрия и влиза в правителството за пръв път. По време на предизборната кампания той обвини Курц, че краде от идеите на АПС, но смекчи тона по време на коалиционните преговори, на които наблегна на общи политически цели. Щрахе иска да избави партията от неонацисткия й имидж и да я представи като класически защитник на средната класа. Той призовава за "нулева имиграция" и иска забрана на политическия ислям.

Карин Кнайсъл (издигната от АПС), МВнР 

Експерт по международно право и Близък изток, говори няколко езика. Не е партиен член, но бе кандидат в листите на АПС, която изразява подкрепа към желанието на Израел чуждестранните посолства да бъдат в Ерусалим, вместо в Тел Авив, и има близки връзки с партията на руския президент Владимир Путин. 52-годишната Кнайсъл критикува политиката на отворени врати за бежанци на Меркел и нарича споразумението по миграцията между ЕС и Турция "безсмислица". Работила е в министерството на външните работи през 90-те.

Херберт Кикъл (АПС), МВР 

Генералният секретар на АПС е възприеман за "мозъка" на партията и е депутат през последните повече от 10 години. Започва кариерата си като автор на речите на покойния харизматичен лидер на АПС Йорг Хайдер.

Марио Кунасек (АПС), Министерство на отбраната

Твърдолинейният 41-годишен политик наследява съдебно дело срещу "Еърбъс" във връзка с покупка на изтребители през 2003 г. и скоро ще трябва да реши как да модернизира въздушната отбрана на традиционно неутралната страна. Според правозащитната организация "SOS Митменш" Кунасек е призовал през 2016 г. да се наложи комендантски час на кандидатите за убежище и да се ограничи достъпът им до здравни услуги.

Хартвиг Льогер (АНП), Министерство на финансите 

Льогер няма висше образование, но има над 30 години опит в застрахователния сектор, където от 2013 г. е главен изпълнителен директор на австрийското подразделение на компанията "Уника".

Гернот Блюмел (АНП), държавен секретар към федералния канцлер  

Близък съратник на Курц, когото познава от младежкото крило на консервативната партия, 36-годишният Блюмел е учил философия в Австрия и Франция. След няколко поста в АНП става през 2015 г. ръководител на консерваторите във Виена, традиционен бастион на социалдемократите. Отговаря за медиите.

(БТА)