Позициите, които и двамата кандидати за канцлер на Германия – Ангела Меркел и Мартин Шулц, изразиха в телевизионния дуел, са познати. С нищо не изненадаха и не впечатлиха. Това коментира в предаването „Тази сутрин” журналистът от bTV Кристина Баксанова.

„Интересният момент беше, че темите, по които разговаряха – миграция, външна политика, социално равенство и вътрешна политика, не присъстваха в предизборните им стратегии, тоест на срещите с гласоподавателите тези теми бяха избягвани”, отбеляза тя.

Баксанова допълни, че четирите теми са били определени от журналистите, а не от политическите централи.  

„Сблъскването на двамата водещи кандидати е кулминацията на кампанията. Това е единственият път, в който лидерите на конкуриращите се за първото място партии застават един срещу друг. За публиката това е възможност не само да добие впечатление колко компетентен е кандидатът, но и да развие симпатията си, защото в крайна сметка хората избират по симпатия”, коментира в предаването и Мария Стоянова от СЕМ, която е била дългогодишен кореспондент в Берлин.

По думите й за германската публика Шулц е непознат. „Той е председателят на ЕП и човек, който от 1994 г. е бил депутат в ЕП. Той не е бил величина на германската вътрешнополитическа сцена. За него беше шанс избирателите да го опознаят”, каза Стоянова.