Морална ли е моралната полиция? Снимки и видео на иранска журналистка, която защитава крайно консервативни виждания за живота в ислямската република – особено за живота на жените, предизвикаха бурна реакция в социалните медии, съобщава „Франс 24” в рубриката си „Наблюдателите” (Les Observateurs)

Азаде Намдари е една от най-известните телевизионни водещи в родината си. Тя е твърд поддръжник на изискването жените да покриват лицето си напълно и сама е казвала, че е „горда” от подобно облекло.

Е, очевидно не и когато е извън родината си. В снимки, направени в швейцарски парк, се вижда как тя е облечена по обичайния за жените на Запад начин и освен това се наслаждава на бирата си – също обичайно за хората на Запад удоволствие в топлите летни месеци.

В Иран жените може да ходят незабрадени само у дома си, а пиенето на алкохол е забранено, още повече пък на публично място. Наказанието за такова провинение може да стигне 72 удара с камшик, припомня „Франс 24”.

След като снимките бяха публикувани, в Иран с надигна вълна на недоволство срещу двуличието на Намдари.

„Иранците често водят паралелни животи – един за пред хората в обществото, според налаганите изисквания, и един у дома, където могат да бъдат себе си… Това, което виждаме на тези снимки, е именно съществуването на тези паралелни животи”, обяснява Асие Амини, активистка за правата на жените в Иран, която обаче живее в Норвегия.

Това не е първият случай, в който видео или снимки на известни личности показват как те имат и друг живот. Доста ирански звезди са получили забрана да се връщат в страната си заради подобни прояви. За иранската публика да не носиш забрадка и да пиеш алкохол не е табу – правят го мнозина, но скришно”, добавя Амини.

Това, което шокира, обаче е разминаването между думите и действията на Намдари – тя поучава хората как да живеят, какво да носят, а в същото време поведението ѝ е противоположно.

Така доказва, че не вярва на думите си, с други думи – просто се е превърнала в оръжие на режима – вероятно и заради лични облаги.

След скандала самата Намдари опита да се защити като заяви, че тя е била със семейството си в частна зона, а в момента, в който снимките са направени, забрадката ѝ била паднала. Това обаче съвсем не отговаря на въпроса за бирата, както и за хората, които не изглежда да са част от семейството ѝ, на заден план в снимките ѝ.