През последните дни КНДР е пуснала около милион листовки над границата с Южна Корея. Те са прикрепени за балони пълни с хелий.

Пускането на листовки над враждебно настроени държави е честа практика в международната общност. Досега обаче Сеул е използвал тази стратегия срещу Пхенян в конфликта между Северна и Южна Корея.

„Спрете с предизвикателствата и глупавите действия, които застрашават собствената ви сигурност" – гласи едно от предупрежденията към южнокорейците.

Експерти коментират, че съобщенията са доста директни. Според тях те са напълно в стила на изразяване на Пхенян и на Корейската работническа партия. Използват същият език в медиите и пропагандата, припомнят експерти.

Известно е, че севернокорейците са се проявявали като сексисти и расисти в миналото – наричали са президента на Южна Корея Пак Кън Хе проститутка и са публикували карикатури на президента Обама, представен като маймуна.

Анализатори отбелязват, че повечето южнокорейци, като представители на демократично общество, с разнообразни политически възгледи, не приемат заплахите сериозно.