Севернокорейските власти ясно са подчертали, че няма да имат нужда от ядрените си оръжия, ако заплахите за сигурността на страната бъдат премахнати и получат гаранции за ненападение. Това каза главният съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Чунг Ю-Йонг след завръщането си от двудневно посещение в Пхенян, предаде АП.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е съгласил през следващия месец да проведе знакова среща с президента на Юга и да наложи мораториум на ракетните и ядрени опити при започване на преговори със САЩ, посочи още високопоставеният политик.

От зимната олимпиада насам двете държави на Корейския полуостров затоплят отношенията си, които бяха стигнали до точката на замръзване след серия от военни изпитания на Пхенян.

Последните две срещи на високо равнище бяха през 2000 г. и 2007 г. с Ким Чен Ир – бащата на сегашния севернокорейски лидер. От другата страна бяха либерални южнокорейски президенти, които договориха ред двустранни инициативи, които останаха на заден план при следващите консервативни администрации в Сеул.

Лидерите на двете държави ще имат канал за пряка комуникация с цел да не се стига до ескалации на напрежението. Преди срещата ще бъдат проведени и телефонни разговори между лидерите.