Много съм разочарован, защото след 25 години спорове за името на Македония ние сме в същата позиция. Това каза в интервю за bTV кметът на Солун Янис Бутарис по повод масовия протест в града в защита на името Македония.

Десетки хиляди гърци излязоха на протест снощи в Солун - според тях Македония не може да фигурира по никакъв начин в името на съседната държава. До размирици не се стигна.

Снимка: Reuters

Напрежението нарасна, след като Скопие и Атина започнаха да преговарят за името на Република Македония. Преговорите се въртят около пет имена и всички съдържат Македония.

Притесненията на гърците са, че македонците ще имат териториални претенции към територии в Гърция, които са част от географската област Македония.

„Проблемът е, че хората смятат, че Македония ще ни отнеме идентичността . Никой няма да го направи те не са заплаха за нас. Хората са много слабо информирани, въобразяват си разни неща, които не са истина, че те ще ни откраднат историята”, коментира още кметът на Солун.

Той признава, че в Скопие имат по-голям проблем от гърците, защото се наричат македонци в последните 100 години.

„Но ако успеят двете страни да се споразумеят, северната ни съседка промени името си, както и учебниците си, книгите си, ние трябва да подобрим отношенията си с нея. Истината е, че промяната на името е първата стъпка, после всичко ще стане по-лесно. Трябва да се промени и начинът на мислене. Трябва да бъдем приятелски страни, а не врагове”, каза в заключение Бутарис.