Влиятелният кмет на Барселона Ада Колау се обяви днес против едностранно обявяване на независимост от каталунското правителство и призова испанското правителство да изтегли полицейските подкрепления от областта, съобщи Франс прес.

"Резултатите (от референдума на 1 октомври) не могат да служат за основа за обявяване на независимост", заяви Ада Колау, която често се обявяваше за произвеждането на законен референдум.

Снимка: EPA

Каталуния ще приложи закона за референдума, който призовава за обявяване на независимост, ако допитване покаже, че мнозинството от населението подкрепя отделянето. Това заявява лидерът на испанската автономна област Карлес Пучдемон в интервю, заснето на 4 октомври, но излъчено снощи.

„Обявяването на независимост, което ние не наричаме „едностранно“, се предвижда в закона за референдума като прилагане на резултатите. Ще приложим това, което казва законът“, заявява Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Според каталунския закон регионалният парламент трябва да провъзгласи независимост на областта до 48 часа, след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот. Това може да се случи във вторник, 10 октомври, когато Пучдемон ще се обърне към местния парламент.

До момента нито каталунските власти, нито официален Мадрид изразяват готовност за компромис.