Кметът на турската столица Анкара Мелих Гьокчек подаде днес оставка от поста си под нарастващ натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган върху местни служители преди изборите през 2019 г., съобщи ДПА.

Гьокчек, кмет на втория по големина турски град от 1994 г., обяви тази седмица, че ще подаде оставка. Той стана петият кмет от управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливоста и развитието, който се огъва под натиска на президента.

"Аз само изпълнявам искане на Реджеп Тайип Ердоган", заяви Гьокчек в реч в Анкара като на моменти изглеждаше, че едва сдържа сълзите си.

"Това не е защото мисля, че съм неуспешен, аз съм уморен", каза той.

Кметът на Истанбул, който с петнадесетте си милиона жители е най-големият град в Турция и почти три пъти по-голям от столицата Анкара, също подаде оставка наскоро.

В отделно развитие централното правителство пое контрол върху десетки кюрдски общини в югоизточната част на страната, обвинявайки кметовете за връзки с тероризъм и назначи свои доверени лица при действащото извънредно положение. Една трета от населението на страната в момента живее в райони без избрани от народа кметове, посочва ДПА.

Ердоган, който е начело на партията от 2002 г., предупреди за "умора" в ПСР и обеща да съживи ентусиазма на терена.