Кметът на Рокхемптън, крайбрежен град в североизточната част на Австралия, предупреди за възможна "крокодилска напаст". Причината - градът бе залят от последните големи наводнения, а това представлява реална заплаха от поява на морски крокодили, понесени от високите води.

"Река Фицрой е естествен хабитат за морските крокодили. Екземпляри от този вид чудовище могат да достигнат до 7 метра дължина и тегло над един тон", заяви кметът Тони Уилямс на специална пресконференция.

По думите му на няколко места в региона вече имало оплаквания на граждани от "намерени" в дворовете им и по улиците такива влечуги.

"Това е голяма опасност, която не трябва да забравяме. Хората не трябва да рискуват да бъдат нападнати от многобройните крокодили в тропическия север на Австралия, бъдете много внимателни и не пускайте сами малки деца по улиците, поне за известно време", призова Уилямс.

Истински потоп заля през последните дни част от австралийските щати Куинсланд и Нови Южен Уелс, предизвикан от тропическата буря Осуалд.