Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън си върна преднината пред републиканския конкурент Доналд Тръмп. Шест седмици преди изборите тя получава подкрепата на 42 на сто от изразилите намерение да гласуват срещу 36 на сто за съперника й, показва проучване на сп. "Политико" и агенцията за проучване на общественото мнение "Морнинг консълт", цитирано от Франс прес.

Преди първия президентски дебат проучването на сп. "Политико" и "Морнинг консълт" даваше на Клинтън преднина от 39 срещу 38 на сто. Промяната изглежда е резултат от лошата за Тръмп седмица след дебата, на който Клинтън доминираше.

Републиканецът си изпусна нервите по отношение на венецуелката Алисия Мачадо, бивша Мис Вселена, рискувайки да отблъсне още повече избирателките, които вече се колебаят да го подкрепят.

След Клинтън и Тръмп с 42 и 36 на сто от изразителите намерение да гласуват се нареждат кандидата на либертарианската партия Гари Джонсън с 9 на сто и кандидатката на Зелените Джил Стейн получава подкрепа от 2 на сто.

Проучването на сп. "Политико" и "Морнинг консълт" е проведено в периода от 30 септември до 2 октомври. В него са участвали 1991 избиратели и допустимата грешка е в рамките на 2 на сто.

10 на сто от избирателите казват, че все още не са решили какво ще правят в деня на президентските избори - 8 ноември. След нападките на Тръмп срещу Мачадо, 55 на сто от избирателките имат по-неблагоприятно мнение за Доналд Тръмп, отколкото за Хилари Клинтън.

Дебатът изглежда е подобрил популярността на кандидатката на Демократическата партия сред младите. Преди дебата тя имаше преднина от 8 на сто пред Тръмп сред избирателите на възраст от 18 до 29 годишна възраст - група, която тя не успява да вдъхнови. След дебата преднината й пред Тръмп сред младите достига 32 процентни пункта, с 51 на сто срещу 19 на сто.

Преди дебата Тръмп имаше подкрепата на 35 на сто от независимите избиратели, които не са поддръжници на нито една от двете основни партии, а Клинтън - само 23 на сто. След дебата преднината му се е стопила до 30 на сто срещу 25 на сто за Клинтън.