Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното извънредно онлайн заседание на европейските външни министри.

Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, добави Борел.

По неговите думи предстои утре финансовите министри на ЕС да заседават, за да преценят как да се изпълни днешното политическо решение за осигуряване на 450 милиона евро военна помощ за Украйна. Той заяви, че пълното изключване на Русия от международната разплащателна система SWIFT е много трудно, но мащабът, в който ще се приложи, е много добре преценен.

Борел отбеляза, че ЕС продължава работата и на полето на дипломацията.

Върховният представител съобщи, че ще посети Молдова и отбеляза нуждата от подкрепа за Грузия. По неговите думи трябва да се следи дали страните, които кандидатстват за присъединяване към ЕС, следват европейската външна политика. Опасяваме се, че Русия няма да се спре в Украйна, а ще окаже влияние в Молдова и Грузия, както и на Западните Балкани, посочи той.