Кризата във Франция приключи 32 часа след като полицията локализира и обгради апартамента на "стрелеца от Тулуза".

Мохамед Мера призна, че убийствата на трима военнослужещи и атентата срещу еврейския колеж "Озар Хатора" са негово дело. 

По думите му целта му е била да отмъсти за смъртта на палестински деца. Бил мотивиран и от участието на френската армия в Афганистан.

Днес френските спецчасти атакуваха апартамента на Мера след като по-рано през нощта загубиха всякакъв контакт с него.

Истинските намерения

След края на спецоперацията министърът на вътрешните работи Клод Геан заяви пред медиите:

"Последният ни контакт снощи ни разкри неговите истински намерения – той заяви че няма де се предаде, че няма да се даде и че ако бъде арестуван ще убие полицаи.

Мохамед Мера. Снимка:БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин беше взето решение за нападението.
Около 10.30 часа местно време (11.30 българско - бел.ред) срещу апартамента на Мохамед Мера бяха използвани светлинни и звукови гранати. Никаква реакция от страна на заподозрения. Спецчастите използваха момента, за да нахлуят през вратата и прозорците, които бяха разбити още вчера. Използвахме видео камери, за да локализираме заподозрения.

"Изключително ожесточение"

Когато екипът стигна до банята в апартамента убиецът излезе и откри стрелба с изключително ожесточение. Не спря да стреля докато не му свършиха патроните, след което скочи през прозореца с оръжие в ръка и беше открит мъртъв пред сградата".

Снимка:Getty Images
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според министъра двама полицаи са пострадали при нападението – единият е ранен в крака, а другият е в състояние на шок.

При първия щурм срещу апартамента на Мохамед Мера във вторник сутринта пострадаха други двама служите на силите на реда.

Полицейски източници заявиха пред телевизия "Франс 24", че служители от спецчастите са улучили Мера преди той да скочи през прозореца. Наблюдатели припомнят, че от началото на кризата беше съобщавано, че "стрелецът от Тулуза" живее на партерния етаж в кооперацията, която беше обсадена.

Прокурорът на Париж Франсоа Молинс потвърди, че Мохамед Мера е бил улучен от куршум на спецполицай преди да успее да скочи през прозореца.

Според информацията по време на пет-минутната престрелака са били изстреляни над 300 патрона.

Обсадата на жилищната сграда, в която се бе барикадирал 24-годишният терорист, продължи два дни. Според Ройтерс в операцията са участвали над 300 полицаи.

Кой е Мохамед Мера?

"Стрелецът от Тулуза" е роден на 10 октомври 1988 г.  Той Мера е френски гражданин от алжирски произход. Познат е на органите на реда от ранна възраст. Регистриран е за 17 кражби. През 2010 г. лежи в затвора за съучастие в опит за въоръжен грабеж на банка. След освобождаването си Мохамед Мера прави опит да се запише в армията, но е отхвърлен заради криминалното си досие.

Според данни на френските специални служби през 2011 г. Мохамед Мера пътува на два пъти до Афганистан и Пакистан, като се предполага, че по време на второто си посещение в граничната зона между двете държави е бил вербуван от "Ал Кайда" и е преминал лагер за обучение.

След завръщането си във Франция Мохамед Мера е бил обект на наблюдение от страна на специалните служби и е разпитван веднъж през ноември 2011 г. за пътуванията си до Близкия Изток.

Главният прокурор на Париж Франсоа Молинс го определи като "нетипичен авторадикализиран салафист". Финансирал е сам пътуванията си до Афганистан и Пакистан и не е имал връзки с традиционните салафистки мрежи.

Експерти оценяват твърденията му за принадлежност към "Ал Кайда" като опит да се самоопредели. За момента не съществува информация за директни връзки между "стрелеца от Тулуза" и международната терористична мрежа "Ал Кайда". В същото време обаче клон на терористичната мрежа обяви, че Мера е част от редиците й.

Позовавайки се на висш служител от разузнаването на САЩ, АФП съобщи, че Мера е бил в американския списък с лица, които имат забрана за полети.