Необичайна поредица новини от Казахстан – в четвъртък китайското посолство на територията на страната предупреди за нов вид непозната пневмония, която потенциално е по-смъртоносна от COVID-19. Властите в бившата съветска република обаче официално отрекоха да има информация за нов вирус, пише Си Ен Ен.

Според първоначалното съобщение на китайските представители в страната казахстанските здравни власти провеждали сравнително проучване дали става въпрос за Sars-CoV-2 или друг вирус, но за момента не знаят какво причинява новата по-смъртоносна пневмония.

От посолството посъветваха всички граждани на Китай да внимават и да не посещават публични събития, тъй като новият вирус убил над 1700 души до момента.

По-късно от здравното министерство на Казахстан публикуваха официално становище, в което пише, че „тази информация не отговаря на истината.

„Неспецифична пневмония“ е термин, който се използва според класификациите на Световната здравна организация за регистрация на случай на пневмония, когато коронавирусната инфекция все още не е клинично диагностицирана и не е потвърдена от лабораторни резултати“, поясняват местните здравни власти.

От здравното министерство казват още, че има случаи на пневмония, които са причинени от различни видове бактерии с „неясен произход“, без да уточняват точна бройка случаи.

Според данните на китайските власти въпросното заболяване е убило 1772 души, като в момента има 30 критично болни пациенти. 628 смъртни случая е имало само през юни. „Това заболяване е много по-смъртоносно от COVID-19“, пишат китайските власти в доклада си.

От Си Ен Ен все още не са успели независимо да потвърдят данните в доклада на китайското посолство.