Основателят на „Алибаба Груп“ Джак Ма се появи за първи път, откакто китайските регулаторни органи предприеха репресии срещу бизнес империята му, съобщава Би Би Си. 

Неговото отсъствие подхрани спекулациите относно местонахождението му на фона на засилващия се държавен контрол върху бизнеса му. 

Милиардерът се срещна със 100 учители от селските райони в Китай чрез интернет, съобщават местните правителствени медии. 

Акциите на „Алибаба“, платформата за цифрова търговия, основана от Ma, поскъпнаха с 5% на борсата в Хонконг след новината. 

Медията „Тианму Нюз“, подкрепяна от правителството на провинция Джъдзян, първо съобщи, че Ма се е срещал с учителите като част от една от инициативите на неговата благотворителна фондация. Годишното събитие обикновено се провежда в курортния град Саня, но тази година се проведе онлайн поради ограничения поради пандемията COVID-19. 

„Не можем да се срещнем в Саня поради епидемията. Когато епидемията свърши, трябва да намерим време, за да компенсираме това изгубено пътуване. Ще се срещнем отново!", каза Ма в речта си. 

Във видеото Ма, който е един от най-богатите мъже в Китай, беше облечен в син пуловер и говори директно на камерата от стая със сиви мраморни стени и раиран килим. Нито от изображенията, нито от статията на „Тианму Нюз“ може да се разбере къде се намира. 

Миналия месец централната банка на Китай свика среща на няколко ръководители на „Ант Груп“ и разпореди за голяма реорганизация на операциите на компанията. Ма е основателят и ключовият акционер на групата, която е най-големият доставчик на плащания в азиатския гигант. 

„Ант Груп“ революционизира използването на пари и транзакции в Китай, превръщайки се в първото средство за цифрово плащане в държава, традиционно свързана с използването на пари в брой. 

Преди да наредят тази реорганизация на компанията, регулаторите вече бяха спрели първичното публично предлагане на акции на групата на пазарите в Хонг Конг и Шанхай. Очакваше се сделката да оцени конгломерата на 37 млрд. долара, което го прави най-голямата премиера на фондовия пазар през 2020 г. 

Много анализатори вярват, че с това огромно предлагане на акции, компанията се стреми да направи първата стъпка към международната си експанзия. 

Междувременно държавната администрация за регулиране на пазара на Китай обяви разследване на „Алибаба“ за монополни практики. Подозренията за местонахождението на Ма възникнаха по-рано този месец, когато той не участва в снимките на телевизионното предаване за африканските бизнес герои, в което беше съдия. 

Въпреки че „Алибаба“ обясни отсъствието му с проблем в графика му, няколко медии припомниха, че Ма не е бил виждан, откакто е направил някои критични коментари за китайската банкова система. Това беше на голямо събитие в Шанхай миналия октомври и до момента никой не го е виждал публично на живо.