Къде е Джак Ма? Този въпрос си задават хиляди хора по цял свят, като изчезването на бизнесмена стана повод за циркулирането на редица конспиративни теории в общественото пространство.

Съоснователят на китайския технологичен гигант „Алибаба“ не се е появявал в публичното пространство над два месеца. През ноември бизнесменът пропусна финала на предприемаческото шоу „Африканските бизнес герои“, на което той е член на журито. А само няколко седмици по-рано в „Туитър“ профила си Ма обяви, че няма търпение да присъства.

Тази година той не се появи на ежегодната конференция на Търговската камара в Шанхай, където изнася реч от 2006 г. насам.  

През октомври миналата година той сравни китайската комунистическа партия със заложна къща и разкритикува регулаторните власти в държавата. Още тогава световните агенции предадоха, че изказването му е вбесило китайския президент Си Дзинпин.

Последва и ответна реакция - започна разследване за монопол срещу неговите компании, имаше и санкции от страна на държавата. Финансовият афилиейт на „Алибаба“ – „Ант Груп“ получи забрана да пусне акциите си на стоковата борса. За около месец беше отчетен и спад с около 1/3 в стойността на акциите на „Алибаба“. 

Заради тези процеси богатството на Ма се стопи с 12 млрд. долара.

„Блумбърг“ писаха, че Ма е получил през декември забрана да напуска Китай, но по официални данни подобно ограничение не е обявявано публично от властите. Би Би Си, позовавайки се на служител в „Алибаба“, съобщават, че Ма често излизал в отпуск преди Китайската нова година, която е през февруари.

Според други анализатори, бизнесменът нарочно ограничава публичните си изяви заради сложните му отношения с властта в Китай.

Не липсват и конспиративни теории, според които правителството в Китай са се „погрижили“ той да изчезне заради дръзкото му поведение и смелостта да разкритикува публично властта.