Всичките 9 милиона жители на китайския град Циндао ще бъдат тествани за COVID-19 в рамките на 5 дни. Причината за масовото тестване са 12 потвърдени случая, свързани с болница, която лекува пациенти, пристигнали от чужбина с коронавируса, съобщава Би Би Си.  

Здравните власти на Циндао уточняват, че положителните тестове са на 6 души със симптоми и на 6-ма, които не са проявили признаци на болестта. Информацията е публикувана в социалната мрежа „Уейбо“.

Вече над 110 хиляди са отрицателните тестове от началото на кампанията, според здравната комисия на Циндао. Там лабораториите и пунктовете за тестване ще бъдат отворени от 7 ч. до 23 ч. Въпреки удълженото работно време разпространени онлайн видеа показват дълги опашки от чакащи.

Новите случаи са регистрирани седмица след празничната Златна седмица, когато милиони китайци са пътували из страната. В Циндао са пристигнали над 4,5 млн. посетители според Бюрото по култура и туризъм, цитирано от англоезичния официоз „Глобал таймс“.

Масовото тестване е действащата стратегия на Китай да държи разпространението на COVID-19 под контрол. Тя е прилагана дори когато новите клъстери изглеждат малки. Притесненията на здравните власти са за безсимптомното разпространение и възможността от втора вълна на пандемията.

През май Китай тества цялото население на град Ухан от 11 млн. души. Смята се, че оттам е тръгнал COVID-19 и се превърна в епицентър на пандемията в страната. През май беше регистриран нов клъстер с 5-ма заразени с коронавируса за първи път от началото на април. Мерките бяха категорични и кампанията по тестването беше в рамките на 10 дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!