Китайските власти обявиха, че започват „прочистване“ на мобилните приложения за отваряне на сайтове с цел да решат проблема с т.нар „хаос“ от информация, публикувана онлайн, предаде „Ройтерс“, като цитира официална информация от Китайската администрация на киберпространството.

„От известно време секторът на мобилните браузъри се развива по нецивилизован начин и се превръща в сборище и усилвател на хаос от потребители с претенциите да са медии“, се посочва в съобщението. Изброени са и лошите практики, сред които са „нелегално събрана информация“, „преувеличаване и лансиране на лоши новини“, „изкривяване на политиките по отношение на икономиката и на обществото“ и т.н.

През последните години браузърите за телефони се развиха значително, като имат вградени новинарски секции, захранвани от множество източници, а освен това поддържат и уведомления за извънредни събития. Поради тази причина и много потребители ги използват вместо централизираните (и по-силно контролирани) платформи – включително за информация от независими източници.

С новата мярка този тип съдържание ще изчезне от приложенията на милиони хора в комунистическата страна.

Сега водещите производители на китайски уеб браузъри имат срок до 9 ноември да предприемат мерки за „почистване“ на продуктите си от проблемно съдържание, защото в противен случай рискуват да бъде прекратена дейността им. Сред засегнатите са популярни и в Европа продукти като UC Web, както и вградените браузъри на продавани и у нас телефони от марките Xiaomi, Huawei, vivo и OPPO.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!