Мобилните потребители в Китай няма да могат да заобикалят държавната онлайн цензура със своите „Епъл” устройства заради нов закон от миналия уикенд. Решението на американската компания да се огъне под натиска на Пекин предизвика много критики, но нейният директор Тим Кук защити радикалната стъпка.

Компанията беше обвинена, че с премахването на приложенията за използване на виртуални частни мрежи (VPN) „подпомага усилията на Китай да налага цензура”.

“Очевидно е, че по-скоро не бихме премахнали апликациите. Но както правим и в останалите държави, спазваме законите където и да правим бизнес.” , поясни той, цитиран от Би Би Си.

 „Разочаровани сме от този развой на събитията, тъй като представлява най-драстичните мерки, които правителството на Китай е предприело до този момент, за да блокира използването на Виртуални частни мрежи. ExpressVPN строго осъжда тези мерки, които застрашават свободата на словото и гражданските свободи.”, коментираха от една от компаниите, която предлага забранената в Китай услуга.

Една от основните причини за честите критики към компанията е противоречивото отношение към мерките за сигурност. Преди година „Епъл” отказа да помогне на ФБР да отключи телефона на убит терорист. Тогава позицията на фирмата беше, че не може да направи компромис с личната свобода на потребителите си.

Сега обвиненията са, че „Епъл” са се подчинили на искането за цензура от страна на Пекин с едничката цел да запазят присъствието си на мултимилиардния китайски пазар.

Тим Кук днес обясни, че съпоставката е нечестна и че случаите са много различни: „В случаят със САЩ законът ни подкрепяше. Бях много ясен. В случая с Китай законът там също е много ясен. Ако САЩ променят закона тук, ние ще трябва да се придържаме към него.”

Тим Кук заяви oще, че „Епъл” е протестирала отстраняването по „подходящите” (официални-б.р.) канали: „В този случай се надяваме, че с времето ограниченията които наблюдаваме ще бъдат намалени, защото иновациите изискват свобода за сътрудничество и комуникация.”

Докато „Епъл” бележи значителни финансови постъпления в по-голямата част от света, в Китай приходите спаднаха с 10% в сравнение със същия период през изминалата година. Това е за сметка на местните компании, които се съобразяват с исканията на правителството и, в замяна, се ползват с неговата подкрепа на законодателно равнище.