Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Китай за последствията от оказването на материална подкрепа за руската инвазия в Украйна. За това съобщава агенция Ройтерс.

Висшите дипломати на САЩ и на Китай се срещаха късно снощи в Мюнхен, където се провежда най-големият форум за глобална сигурност. За тази среща липсваше предварителна информация.

„Току-що се срещнах с първия дипломат на КНР Уанг И. Осъдих нахлуването на балон за наблюдение и подчертах, че това никога не трябва да се случва отново. Предупредих Китай да не предоставя материална подкрепа на Русия. Също така подчертах, че е важно да поддържаме отворени линиите за комуникация“, написа Блинкен в Туитър след срещата.

Американският държавен секретар подчерта в интервю за световните агенции, че Вашингтон е загрижен от факта, че Пекин обмисля да достави оръжия на Русия. Няколко часа по-рано пък първият дипломат на Китай Уанг И смъмри САЩ за сваления китайски балон и нарече поведението на Вашингтон „истерично“.

„За съжаление американската страна пренебрегна тези най-основни факти. Нагло разположи своите модерни бойни самолети, за да свалят балона с ракети. Това поведение е невъобразимо и граничи с истерия. Това е 100% злоупотреба със сила. Това е явно нарушение на международната практика, особено на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване“, каза по време на форума в Мюнхен първият дипломат на Китай Уанг И по повод сваления китайски балон.